Reglementen
Regels manege en pensionstalling Horsetellerie
In verband met de veiligheid hebben wij al onze regels nogmaals op een rijtje gezet voor iedereen. De algemene regels gelden voor iedereen. Verder hebben we nog aparte regels en richtlijnen toegevoegd voor manegeruiters, leaseruiters en pensiongasten.
Algemene regels en richtlijnen
Paarden verplaatsen
Wanneer je een pony of paard verplaatst, laat grazen, ermee wandelt, etc. Dan gebruik je altijd een halster en touw. Dit mag nooit alleen met een halster gebeuren.
Opzadelen
Alle manegepony’s en paarden worden opgezadeld in de stal. Dus niet op de poetsplaats of in de stalgang. Pensiongasten mogen gebruik maken van de stal, de wasplaats of de stalgang in het pension gedeelte.
Opstappen
Opstappen mag alleen in de rijbaan of bij het maken van een buitenrit voor de buitenbak. Opstappen gebeurt altijd met een krukje. Er mag nooit gereden worden in de stalgangen. Dus voor je naar binnen gaat stap je altijd af en steek je de beugels op, voordat je naar binnen gaat.
Ruiter uitrusting
- Je bent verplicht een cap te dragen tijdens het rijden bij Horsetellerie. Kies een goed passende veiligheidshelm met CE-markering en EN-1384 teken.
- Draag goed passende rijlaarzen, met gladde doorloopzolen en een hak of rijschoenen met chaps.
- Kies nauwsluitende kleding die armen en benen bedekt. De kleding moet voldoende bewegingsvrijheid geven, maar mag niet los wapperen. Jassen dienen tijdens het rijden ook gesloten te zijn.
- Langer haar draag je altijd vast, in een staart, vlecht of knot.
Stijgbeugels
De stijgbeugels zijn altijd opgestoken wanneer je met een gezadeld paard onderweg bent. Je doet deze pas naar beneden als je gaat opstijgen en steekt deze meteen weer op als je van het paard afstapt.
Rijbaanregels
- Kondig aan dat je de baan ingaat door het roepen van “deur vrij”.
- Opstappen doe je in het midden van de baan met een krukje, bij uitzondering mag dit in de hoek als dit de andere ruiters niet belemmert.
- In en uitstappen doe je niet op de hoefslag, zodat je andere ruiters niet belemmert.
- ruiters die op de linkerhand rijden hebben bij het passeren op de hoefslag voorrang
- een snellere gang heeft voorrang op een langzamere gang
- zijgangen hebben altijd voorrang
- Springen gebeurt alleen in overleg met de andere ruiters in de bak. Als er één of meerdere ruiters dit niet zien zitten, dan worden er geen hindernissen opgezet, veiligheid gaat voorop.
- de meer ervaren en oudere ruiters houden rekening met de jongere en minder ervaren ruiters, overleg even met elkaar, zo blijft het voor iedereen veilig en gezellig!
Hindernismateriaal
Hindernissen worden na gebruik weer opgeruimd. Dit geldt voor de hindernissen en cavaletti’s binnen én buiten. Buiten worden de balken weer op de standaards gelegd, niet op de grond.
Aanvulling manegeruiters
Lessen afspreken
Het afspreken van lessen gebeurt via Manegeplan. In de app kunnen lessen worden aangevraagd en afgezegd. Wanneer je er niet uitkomt met het afspreken van de lessen of je hebt meer informatie nodig of vragen, mail dan naar manege@horsetellerie.nl . Wij helpen je graag!
Indeling pony’s en paarden
De indeling van de pony’s of paarden is te zien op het whiteboard of 2 uur voor de les in Manegeplan. Lease ruiters rijden op hun leasepony of paard. De overige pony’s en paarden worden eerlijk en passend verdeeld over de andere ruiters. We houden per pony en paard de rij-uren per dag en week goed bij en zorgen dat dit passend en gelijkwaardig is voor alle pony’s en paarden.
Afzeggen en inhalen
Lessen die 24 uur van te van te voren via Manegeplan zijn afgezegd, kunnen worden ingehaald. Bij een abonnement betekent dit dat het lespunt terug wordt gezet op de leskaart. Als het om een los berekende les gaat die al berekend is dan kan deze worden ingehaald. Wanneer deze nog niet berekend is dan kan de factuur vervallen. Wij kunnen helaas geen geld teruggeven.
Betaling lessen
Alle lessen worden gefactureerd vanuit Manegeplan, je ontvangt een email met een factuur voor de lessen.
Leasen
Leasepony of paard
Een lease pony of paard is strikt persoonlijk. In overleg kan een lease pony of paard beschikbaar zijn binnen een gezin, maar het is niet de bedoeling dat er andere ruiters op rijden, ook niet tijdens het uitstappen.
Verschillende sportkaarten
Bij een basis of medium sportkaart is de pony/het paard naast de lease ook beschikbaar voor de manegelessen. Bij een volledige lease is het paard exclusief beschikbaar voor de leaseruiter. Tijdens de les-stop in de zomervakantie zijn ook de pony’s en paarden in volledige lease beschikbaar voor de manege, deze maand wordt er niet geleaset en deze maand hoeft dan ook niet betaald te worden. Verder kan er bij uitzondering beroep worden gedaan op het gebruik van een volledige leasepony/paard door de manege bij ruiterbewijsweekenden, kampen en in noodgevallen, bijvoorbeeld bij acute blessures van andere pony’s/paarden. Wij proberen dit dan altijd tijdig door te geven aan de lease ruiter.
Afwezigheid lease-ruiter
Wanneer de lease-ruiter bij volledige lease 3 of meer dagen niet kan komen dan wordt de manege hiervan op de hoogte gesteld. De manege zorgt dan, indien nodig, dat de pony of het paard zijn/haar benodigde beweging krijgt. Het is niet de bedoeling dat de lease-ruiter zelf andere ruiters of amazones inschakelt om op de lease pony/paard te gaan rijden of deze anders beweging te geven.
Leasepony/paard mee naar wedstrijd of evenement
In overleg mag een leasepony of paard meegenomen worden naar een les, clinic, wedstrijd of ander evenement buiten de manege. Hiervoor wordt vooraf per mail toestemming gevraagd. Bij een sportkaart basis of medium worden hiervoor 2 punten afgeschreven van het vrij rijden, dit omdat een pony/paard dan de hele niet beschikbaar is voor andere manege-activiteiten.
Instructie
Wanneer je lessen wilt volgen van een andere instructeur. Hetzij bij ons op de manege, hetzij ergens anders, dan wordt dit vooraf overlegd per mail.
Blessure of ziekte leasepony of paard
Wanneer een lease pony of paard geblesseerd is dan wordt de leaseruiter een andere pony/paard aangeboden om tijdelijk op te rijden. Als de blessure langdurig is kan de ruiter beslissen om vanaf de volgende leasekaart over te stappen op een andere pony/paard of om een ander type kaart af te nemen vanaf de volgende periode. Bij een volledige lease geldt een wachttijd van 1 week. Als de pony of het paard nog kreupel, ziek of geblesseerd is wordt er dan een andere pony/paard aangeboden om te rijden.
Gebruik eigen spullen
Het is toegestaan om een eigen dekje/peesbeschermers te gebruiken voor een leasepony of paard. Ook mag er eventueel een eigen hoofdstel gebruikt worden. Echter wanneer er een eigen hoofdstel wordt gebruikt dan wordt er per mail overlegd dat dit gaat gebeuren en dan wordt er geregeld dat het hoofdstel op pasvorm en maat gecontroleerd wordt door een instructrice van Horsetellerie. Wanneer je een eigen hoofdstel gebruikt dan zorg je dat deze compleet is inclusief teugels en een passend en geschikt bit. Er worden geen onderdelen van hoofdstellen van ons gebruikt.
Wanneer een ruiter eigen stijgbeugels gebruikt dan zijn dit sowieso veiligheidsbeugels en dan zorgt de ruiter voor eigen beugels én riemen. Als je geen volledige lease hebt dan zorg je dat na het rijden de oude beugels en riemen weer kloppend zijn bevestigd. Als er teveel problemen ontstaan met het wisselen van beugels/riemen dan grijpen wij in en wordt er voortaan niet meer gewisseld.
Kluisje
Het is voor lease-ruiters mogelijk om een groen kluisje te huren. De kosten hiervoor zijn €10,00 per maand.
Voeren
Lease pony’s en paarden worden door ons gevoerd. Het is niet toegestaan om lease pony’s en paarden extra hooi/krachtvoer te voeren. Uiteraard is het belonen met paardenkoekjes, fruit of een wortel toegestaan.
Rijden in de bak, springen en buitenrijden
Met een leasepony of paard mag er worden vrij gereden in de binnen of buitenbak. Bij de sportkaart basis of medium wordt dit afgesproken via Manegeplan. Bij volledige lease mag de ruiter zelf kiezen wanneer er gereden wordt, uiteraard buiten de lestijden om (bakbezetting te vinden in Manegeplan).
Als de ruiter een ruiterbewijs heeft mag er ook buiten gereden worden of worden gesprongen tijdens het vrij rijden. Als de lease ruiter onder de 16 jaar is, dan zorgt deze zelf voor een volwassen begeleider tijdens het vrij rijden wanneer dit na 16 uur plaatsvindt of wanneer er gesprongen gaat worden. Buitenrijden mag alleen met een ruiterbewijs en onder de 16 jaar ook alleen onder begeleiding van een volwassene. Als we merken dat er niet zorgvuldig met de regels wordt omgegaan door de ruiters dan bestaat de kans dat wij ruiters het recht om te springen en of buiten te rijden moeten ontzeggen in verband met de veiligheid.
Lease ruiters die met hun pony/paard willen grondwerken, loswerken, etc. mogen dit alleen in de longeercirkel doen. In de bakken worden geen pony’s/paarden losgelaten, gelongeerd, etc.
Opzegtermijn gewone lease/volledige lease
De minimale periode van een leasepony/paard is 3 maanden en de opzegtermijn is 1 kalendermaand.
Aanvulling pensionklanten
Voeren
Wij voeren ochtend en middag ruwvoer en krachtvoer (hoeveelheid invullen op bordje voor de stal, bijvoeren van supplementen is mogelijk). Indien gewenst kan het ruwvoer in een net gedaan worden, je dient zelf voor een net te zorgen. In de avond wordt nog een ronde ruwvoer verstrekt.
Voertonnen
Voertonnen waar wij uit moeten voeren mogen voor de stal gezet worden. Verder mag er per paard 1 persoonlijke voerton in het voerhok gezet worden. Zorg voor een nette, goed afgesloten ton. Deze ton is bedoeld voor voer. Dus niet voor dekens, rommel en andere spullen, we houden het graag een beetje georganiseerd en netjes.
Weidegang
Je pony/paard wordt dagelijks door ons buiten gezet in een weiland in vaste groep of in een paddock. Uitgezonderd zijn dagen waarop het heel erg slecht weer is. Je pony of paard kan binnen gelaten worden in de ochtend als je voor 10 uur komt, geef dit dan even tijdig door in de groepsapp.
Springschoenen/dekens/beschermers
Indien het echt noodzakelijk is kunnen wij je paard springschoenen om doen in de wei, in principe doen we geen beenbeschermers, dekens, etc. om of af. In speciale gevallen kan je dit overleggen met Cathalijne en dan kunnen we indien noodzakelijk een uitzondering maken.
Hoefsmid/tandarts/dierenarts
Als je een afspraak hebt met een specialist, dan zorg je dat je zelf aanwezig bent. Als er nood aan de man is, bel dan naar de staltelefoon, dan kan het op stal worden opgepakt. Ook ruim je zelf op na een bezoek van een specialist.
Ontwormen
We ontwormen gezamenlijk 2x per jaar. Namelijk in het voorjaar en tegen de winter. Iedereen doet mee aan deze ontworming, tenzij een bloedonderzoek kan worden overlegd.
Zadelkamer
In de pension zadelkamer is voor iedere pensiongast 1 zadelsteun en hoofdstelsteun aanwezig. Verder kunnen spullen worden opgeborgen in de groene locker of de grote lockers die gehuurd kunnen worden. Zorg dat er geen losse spullen in de zadelkamer zwerven of op om de lockers, stallen, etc.
Zadelkasten
Als pensionklant kan je er voor kiezen om gratis gebruik te maken van een groene locker of om een grote locker te huren. Deze locker houdt je netjes en je spullen berg je op in de locker, niet ervoor, naast of erop.
Voor de stal
Voor de stal kan 1 deken of 1 zadeldekje worden gehangen en eventueel een set springschoenen. De rest ruim je elders op. Er mag 1 voerton voor de stal staan mits wij daaruit voeren, als het voer betreft dat je zelf verstrekt dan zet je die ton in het voerhok.
Wasplaats
Pensiongasten mogen gebruik maken van de wasplaats. Probeer binnen zo min mogelijk water te gebruiken, er is buiten ook een kraan. Zorg dat je de wasplaats altijd netjes en schoon achterlaat, ruim de mest meteen op, doe dit voor je gaat rijden. Aanvegen kan na die tijd.
Solariumgebruik
In verband met de momenteel enorme hoge kosten voor de energie vragen wij jullie om het solarium zo min mogelijk te gebruiken.
Bakgebruik
Binnen en buitenbak mogen gebruikt worden om in te rijden, voor de bezetting check je de app van Manegeplan. In beide bakken mag NIET worden gelongeerd of losgelaten, dat doen we in de longeercirkel. Als je in noodgevallen (lees: heel slecht weer) nergens anders terechtkunt dan in de binnenbak, zorg dan dat je na het longeren en of loslaten/laten rollen van je paard, altijd de bak weer netjes aanharkt.
Crossweide
De crossweide mag alleen gebruikt worden onder begeleiding. Tot 18 jaar is dit onder begeleiding van een instructeur/instructrice, vanaf 18 jaar is dit onder begeleiding van een willekeurige volwassene (18+). Dit geldt alleen voor eigen pony/paard niet voor lease of manegepony/paard.
Hindernismateriaal
Hindernissen worden na gebruik weer opgeruimd. Dit geldt voor de hindernissen en cavaletti’s binnen én buiten. Buiten worden de balken weer op de standaards gelegd, niet op de grond.
Trailers
Trailers worden geparkeerd op het parkeerterrein achter de manege. Vanaf 2023 rekent Horsetellerie voor nieuwe klanten €10,00 per maand voor het plaatsen van een trailer.
Whatsapp groep Horsetellerie
Wanneer je in de ochtend komt rijden (voor 10 uur), dan kan je in de Whatsapp- groep doorgeven dat je pony/paard op stal mag blijven die dag. Verder kan de groep gebruikt worden voor belangrijke (last-minute) mededelingen of vragen vanuit Horsetellerie richting de leden van de groep. En natuurlijk ook voor gezellige zaken zoals het afspreken van een buitenrit samen, etc. Heb je als gast zelf een belangrijke vraag of een probleem? Stuur dan een mail naar manege@horsetellerie.nl, zo kunnen wij je persoonlijk helpen.
Speciale afspraken, vragen of problemen.
Als je pony of paard een speciale behandeling nodig heeft, bijvoorbeeld in verband een blessure, dan denken we graag met je mee. Hiervoor kan je mailen naar manege@horsetellerie.nl , we kunnen dan bijvoorbeeld even persoonlijk in gesprek gaan om de wensen en mogelijkheden te bespreken. Verder geldt dat je met al je vragen of problemen kunt mailen, we helpen je graag! In noodgevallen mag er uiteraard gebeld worden naar Cathalijne of een van de andere aanwezige instructrices op hun mobiele nummers of op de staltelefoon.
Mest opruimen
Iedereen ruimt alle mest van zijn eigen pony/paard buiten de stal/wei zelf op. Dit geldt dus voor de binnen/buitenbak, stalgang, solarium, de looppaden, etc.
Vakantiegasten
Stalling
Voor de vakantiegasten maken we een box per pony of paard klaar, de naam van de gast staat vermeld op de box. Zorg dat je het voerbordje invult en eventueel meegebracht voer voor de stal klaarzet zodat we weten wat we kunnen geven tijdens het voeren. Tip: noteer ook even je 06-nummer op het bordje dan kunnen we je bereiken in geval van nood.
Voeren
Wij voeren ochtend en middag ruwvoer en krachtvoer (hoeveelheid invullen op bordje voor de stal). Indien gewenst kan het ruwvoer in een net gedaan worden, je dient zelf voor een net te zorgen. In de avond wordt nog een ronde ruwvoer verstrekt. Zelf bijvoeren van extra (kracht)voer is toegestaan, in de vakantieweides mag geen ruwvoer bijgevoerd worden, dit in verband met het behoud van de grasmat.
Weidegang
Vakantiegasten mogen gebruik maken van de vakantieweides. Het binnen en buitenzetten van de pony’s en paarden doen de gasten zelf. Een uitzondering hierop kan gemaakt worden als een gast een dag weg is of in een andere situatie. In dat geval wordt dit vooraf duidelijk overlegd. De vakantieweides mogen gebruikt worden tussen 09.00-20.00 uur, daarna staan de vakantiepaarden veilig op stal. In de weides mag niet worden bijgevoerd, hooi/kuil/krachtvoer eten de pony’s/paarden op stal.
Lockers
Voor de vakantiegasten is een afsluitbare locker beschikbaar tijdens hun verblijf. Als er teveel gasten zijn en de lockers vol zitten dan zoeken we gezamenlijk naar een andere oplossing.
Geval van nood
Alarmnummer 112
Dierenarts dhr. Wichers: 0654331264
Hoefsmid Hendry Thalen 0623638833
Huisartsenpost Hardenberg 0900 3336333
Via de Manegeplan app kan van iedere ruiter de contactgegevens van de ouders of persoon bij nood gevonden worden door de instructie/personeel.
Wat te doen bij Calamiteiten
Belangrijk: blijf kalm!
Volg altijd de instructies op van uw instructrice of de BHV-er.
Bij ongeval
- Verplaats het slachtoffer niet, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Let goed op gevaar voor jezelf. Voorkom erger!
- Probeer een op holgeslagen paard NOOIT te stoppen door er VOOR te gaan staan!
- Zorg ervoor dat de overige paarden bij elkaar blijven, halt houden en stil blijven staan, of als dat niet anders kan in een volte blijven stappen. De overige ruiters dienen te paard te blijven.
- Vraag hulp van BHV / hulpverlening
- Stel het slachtoffer gerust.
- Zorg voor deskundige hulp.
- Blijf bij het slachtoffer en laat iemand anders zo snel mogelijk deskundige hulp waarschuwen. (huisarts, dierenarts of bellen 112)
Informatie melden: - Plaats en aard ongeval.
- Aantal slachtoffers.
- Vermoedelijk letsel.
- Naam melder (e.v.t. telefoon nr.)
- Laat de melder daarna terugkomen en indien nodig paard/pony verzorgen.
- Verleen EHBO ter plaatse alleen als dit noodzakelijk is i.v.m. gevaar!
Bij brand
- Slachtoffers redden. Denk om uw eigen veiligheid!
- Bel brandweer tel. nr. 112
Informatie melden: - De plaats van de brand.
- De aard van de brand.
- De omvang van de brand.
- Gedrag:
- Gevarenzone verlaten met eventueel paarden en pony’s.
- Aangegeven vluchtwegen volgen.
- Melden bij verzamelplaats
- Indien kundig, trachten brand te blussen, anders wachten op de brandweer.
- Paarden rustig houden en zo snel mogelijk vervoeren naar veilige plaats door deskundig personeel.
- Paarden verwijderd houden van de aanrijdroute van de brandweer of ambulance.
- Denk om uw eigen veiligheid en die van anderen.